نورنیوز ـ گروه بینالملل: از آغاز ماه اکتبر، شهرکنشینان نزدیک 350 حمله خشونتآمیز علیه فلسطینیان در کرانه باختری انجام دادهاند که دستکم 8 غیرنظامی فلسطینی را به شهادت رسانده، بیش از 83 نفر را مجروح کرده و 1026 فلسطینی را مجبور به ترک خانههای خود کردهاند. هرچند خشونتهایی که در کرانه باختری جریان دارد با آنچه در غزه میگذرد قابل قیاس نیست؛ اما امریکا و شماری از کشورهای غربی که بهنوعی حامی مالی، تسلیحاتی و سیاسی رژیم صهیونیستی در کشتار مردم غزه هستند در مواضع جداگانهای آنچه در کرانه باختری میگذرد را محکوم کردند.
در همین راستا «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه امریکا، تلآویو را تحت فشار قرار داد تا شهرکنشینانی را که به فلسطینیان حمله کردهاند تحت پیگرد قانونی قرار دهد. از سوی دیگر اتحادیه اروپا و ۱۲ کشور اروپایی به همراه کانادا و استرالیا با صدور بیانیهای مشترک، حملات وحشیانه شهرکنشینان صهیونیست به فلسطینیان در کرانه باختری را با ادبیاتی شدیداللحن محکوم و تاکید کردند که چنین تحولاتی چشمانداز صلح پایدار در منطقه را تهدید میکند. در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای دولت انگلیس منتشر شد، آمده است؛ استرالیا، بلژیک، دانمارک، اتحادیه اروپا، فنلاند، فرانسه، ایرلند، لوکزامبورگ، هلند، نروژ، اسپانیا، سوئد، سوئیس، بریتانیا و کانادا از رژیم اسرائیل میخواهند که اقدامات فوری و ملموسی را برای مقابله با خشونتهای بیسابقه شهرکنشینان در کرانه باختری صورت دهد.
در همین حال «پولیتیکو» نیز مدعی شده که «جو بایدن»، رئیسجمهوری آمریکا از مقامات ارشد دولت خود خواسته است تحریمها و ممنوعیت صدور روادید علیه شهرکنشینان افراطی اسرائیلی که فلسطینیها را از سرزمینشان در کرانه باختری آواره میکنند، وضع کند. از جمله این اقدامات، عدم اعطای ویزای آمریکا به متخلفان است.
«کاترین کولونا» وزیر خارجه فرانسه هم چندی پیش در جریان بازدید از یک روستای فلسطینینشین در کرانه باختری، حملات شهرکنشینان صهیونیستی علیه فلسطینیها را محکوم کرد. «جوزپ بورل»، رئیس دیپلماسی اروپا نیز پس از نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل اعلام کرد که تحریمهای احتمالی علیه افراطگرایان اسرائیلی در کرانه باختری مورد بحث قرار گرفته است. او با اشاره به اینکه هیچ اتفاق نظری در این رابطه وجود ندارد، افزود که پیشنهادی در این موضوع به کشورهای عضو ارائه خواهد کرد.
با توجه به اینکه آمریکا و سران برخی کشورهای غربی رسما به حمایت و تسلیح رژیم صهیونیستی در کشتارهای غزه پرداختهاند، این سوال مطرح است که چرا اکنون چنین مواضعی را در قبال شهرک نشینان در پیش گرفتهاند؟ این دوگانگی رفتاری آنها در قبال غزه و کرانه باختری از کجا نشات گرفته و چه اهدافی را دنبال میکند؟ در پاسخ به این پرسش چند نکته قابل توجه است:
1. غربیها با محوریت توافق اسلو 1993 و نیز طرحهای بهاصطلاح «صلح خاورمیانه» همواره به دنبال اجرای طرح سازش فلسطینیها و کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی بودهاند. به عبارتی دیگر کرانه باختری الگویی از سازشکاری جهت تاثیرگذاری بر فلسطینیها، کشورهای عربی و اسلامی است. با توجه به این مسئله، غربیها همواره در ظاهر هم که شده با شهرکسازی صهیونیستها در این مناطق مخالفت کرده و آن را مغایر با روند صلح عنوان میکردند. حملات شهرکنشینان به فلسطینیها در این مناطق باعث شعلهور شدن چالشهای امنیتی خواهد شد که عملاً فروپاشی نمایش چهرهای پیروزمند از روند سازش است. بر این اساس است که وزیر خارجه فرانسه عنوان میکند: «این گونه اقدامات خطرناک احتمال رسیدن به یک راهحل سیاسی را از بین برده و تشکیلات خودگردان فلسطین را تضعیف میکند». به عبارتی غرب که در وادی عمل در روند سازش شکست خورده است، پیامد حملات شهرکنشینان صهیونیست را آخرین میخ بر تابوت سازشکاری میداند؛ لذا بر مقابله با آن اصرار دارد.
2. افراطگرایی شهرکنشینان که برگرفته از ساختار حاکم بر رژیم صهیونیستی است در حالی افزایش یافته که همزمان با جنگ غزه، سران این رژیم طرح تسلیح گسترده شهرکنشینان را اجرا میکنند. در دسترس قرارگرفتن سلاح برای شهرکنشینان افراطی زمینهساز موج جدیدی از بحرانهای امنیتی در اراضی اشغالی فلسطین و منطقه تحت تسلط تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی میشود که عملا وضعت فروپاشیده امنیتی اسراییل را تشدید خواهد کرد.
3. سران اروپا به عناوین مختلف به مقابله با جنبش بایکوت یا BDSپرداختهاند. جنبشی که در دفاع از حقوق فلسطینیان بهدنبال تحریم اقتصادی و فرهنگی رژیم اسرائیل و اعمال فشار به این رژیم برای پایاندادن به اشغال سرزمینهای فلسطینی است. افراطگرایی شهرکنشینان فعالیت جنبش تحریم علیه رژیم صهیونیستی را فعالتر خواهد کرد و بر بحرانهای اقتصادی این رژیم خواهد افزود.
4. جنگ غزه علاوه بر نمایش توان و قدرت مقاومت و زوال اطلاعاتی و نظامی رژیم صهیونیستی، زمینهساز تقویت مقاومت در کرانه باختری شده است؛ بهگونهای که از ابتدای این جنگ تا کنون هزاران فلسطینی در کرانه باختری بازداشت و صدها نفر به شهادت رسیدهاند. در همین حال نظرسنجیها نیز از افزایش محبوبیت مقاومت در کرانه باختری حکایت دارد. در یک نظرسنجی که توسط موسسه معتبر نظرسنجی فلسطینی PSR صورت گرفته، نزدیک به ۹۰درصد، خواهان استعفای «محمود عباس» از ریاست تشکیلات خودگردان شدهاند. همچنین مطابق این افکارسنجی، ۴۴درصد از مردم کرانه باختری از حماس حمایت میکنند؛ در حالی که در سپتامبر گذشته و پیش از «طوفان الاقصی» تنها ۱۲درصد از مردم این منطقه از حماس حمایت میکردند. ۸۲درصد فلسطینیهای ساکن کرانه باختری هم از عملیات غافلگیرانه حماس حمایت کردهاند. این مولفهها نشاندهنده آمادگی کرانه باختری برای مقاومت مسلحانه و تقویت رویگردانی از سازش و تضعیف تشکیلات خودگردان است. افراطگرایی شهرکنشینان به تضعیف بیشتر تشکیلات خودگردان و تقویت گروههای مقاومت میانجامد که نتیجه نهایی آن نیز تکرار مقاومت در این منطقه خواهد بود. حال آنکه رژیم صهیونیستی توان جنگ در دو جبهه غزه و کرانه باختری را نخواهد داشت و جنگ در کرانه باختری به صورت عملی موجب کوتاهترشدن نوار امنیتی صهیونیستها خواهد شد
با توجه به این مولفهها میتوان گفت واکنشهای آمریکا و اروپا به افراط گرایی شهرکنشینان طی هفتههای اخیر نه رویکردی حمایتی ازمردم فلسطین بلکه بهمنزله تنفس مصنوعی به روند سازش، حفظ تشکیلات خودگردان و نیز پیشگیری از گسترش مقاومت در کرانه باختری است.
نورنیوز